Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Следващият тираж на "Шарли ебдо" - в 1 млн. копия

08 януари 2015, 15:01 часа • 17958 прочитания

Френските сили за сигурност вероятно правят блокада в град Крепи-ан Валоа в опит да заловят двамата братя от алжирски произход Шериф и Саид Куачи. Според източници на "Льо Паризиен" много служители на реда вече са привикани пред кметството на града.

Междувременно стана ясно, че следващата сряда (14 януари) "Шарли ебдо" ще излезе в тираж от 1 млн. копия, като за целта ще получи помощ от половин милион евро. 250 хил. евро ще бъдат предоставени от Фонда на Google за иновации в пресата, а другата половина ще дойде от френски фонд, управляван от издателите на вестници в страната.

Пакистан и Афганистан също осъдиха като тероризъм ислямистката атака в редакцията на "Шарли ебдо", предаде БГНЕС.

"Пакистан осъжда бруталната терористична атака в Париж, при която загинаха много хора, а други бяха ранени", се казва в изявление на пакистанското външно министерство. "Пакистан не одобрява тероризма във всичките му форми и прояви. Поднасяме съболезнованията си на правителството и народа на Франция за загубата на човешки животи", се казва още в изявлението.

В съседен Афганистан президентът Ашраф Гани заклейми нападението като "ужасно". "Убийството на беззащитни хора и цивилни граждани е ужасен акт на тероризъм, няма правосъдие за това ужасно действие", каза той в изявление.

Афганистанските талибани публикуваха статия на сайта си, в която описват убийствата като "сигнал за тези, които в миналото са обиждали исляма и пророка", но не подкрепят открито нападението.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес