Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След слуховете за смяна: Валерий Герасимов най-накрая се появи (ВИДЕО)

10 юли 2023, 10:59 часа • 10773 прочитания

Началникът на Генералния щаб на Руската федерация Валерий Герасимов се появи публично за първи път от началото на бунта на ЧВК "Вагнер" и Евгений Пригожин на 24 юни.

В западната преса и сред руските военни кореспонденти се твърди, че той е бил отстранен след въстанието и генерал Михаил Теплински, който досега водеше десантчиците на руските военновъздушни сили, изпълнява неговите задължения.

ОЩЕ: Путин нанесе удар по руското командване в Украйна: Слуховете се множат

67-годишният Герасимов, седнал във военна командна зала на бяло кожено кресло и председателстващ среща с високопоставени генерали, беше заснет да дава заповеди, включително на руската служба за военно разузнаване (ГРУ).

Герасимов беше уведомен, че в неделя е било осуетено украинско ракетно нападение срещу Крим, както и срещу областите Ростов и Калуга. Той обсъди с генералите как Русия да отговори, пише "Ройтерс".

Министерството на отбраната (МО) на страната заяви, че кадрите показват Герасимов на среща в неделя. МО все още го описва като началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия и командващ силите на Москва в Украйна - длъжностите, които заемаше и преди бунта.

Бунтът на Пригожин от 24 юни имаше за цел да разчисти сметките на "Вагнер" с военния министър Сергей Шойгу и с Герасимов, които според него са "некомпетентни предатели", въвлекли господаря на Кремъл в неуспешна война, разкрила корупцията и некадърността в руската армия.

Във видеото се вижда как Герасимов иска и изслушва доклада на Виктор Афзалов - заместник на генерал Сергей Суровикин, който не се е появявал публично след бунта и има версии, че е арестуван заради съпричастност към ЧВК "Вагнер".

ОЩЕ: Още един висш руски генерал изчезна след бунта на Пригожин

Не е ясно къде се намира Суровикин, който преди бунта беше заместник-командващ на руските сили в Украйна и който многократно е бил хвален от Пригожин. Наричан е "генерал Армагедон" от руските медии заради известната му безпощадност. Суровикин официално е главнокомандващ на Въздушно-космическите сили.

"Отбелязваме, че Въздушно-космическите сили са се справили със задачата", гласи част от изявлението на Герасимов.

След това той иска от Въздушно-космическите сили и военното разузнаване ГРУ да установят "местата за съхранение и стартовите позиции на ракети и други ударни оръжия на противника", за да планират "превантивен удар".

На кадрите, публикувани от Министерството на отбраната, участниците във видеоразговора не са показани изцяло, с изключение на заместника на Суровикин - Афзалов, което може да се тълкува като знак от Русия за съдбата на "генерал Армагедон".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес