Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След пороите: Британски турист е намерен мъртъв, а друг е изчезнал в Майорка (ВИДЕО)

05 септември 2024, 00:15 часа • 2519 прочитания

Британски турист е намерен мъртъв, а друг е в неизвестност на испанския остров Майорка след проливните дъждове, които обхванаха популярната туристическа дестинация, съобщиха от службите за спешна помощ.

Службите за спешна помощ са издирвали двамата туристи от 2 септември в планински район на Майорка, където каньонът Торент де Парейс се спуска към Средиземно море, съобщи говорител на полицията за АФП.

Издирването беше прекратено днес около 19:00 ч. по Гринуич, когато се стъмни, като службите за спешна помощ заявиха, че то ще бъде подновено на следващия ден. „Намереното тяло е на жена, а изчезналият е мъж“, се казва в изявление на полицията и се допълва, че издирването на мъжа е било преустановено поради лошото време, но ще бъде възобновено, когато условията се подобрят, предаде БГНЕС.

Хуан Карлос Родригес, ръководител на бригадата на Планинската спасителна група на Балеарските острови, заяви пред репортери, че са спасили 10 души, които са били на поход в каньона и „са били изненадани от бурята“. „Те бяха тези, които ни казаха, че са видели двама души, които са били отнесени от водата“, каза той. „Когато не гледаш предварително за времето и си в чужда държава, която прави спортен туризъм или слънчев и плажен туризъм, това води до инциденти с хора“, добави той.

Местните власти призоваха хората да бъдат внимателни поради очакваните „много силни бури“. „Избягвайте дейности на открито (ходене на плаж, туризъм, водни спортове)“, предупредиха службите за спешна помощ на архипелага в Х.

Майорка остана в готовност за проливни дъждове и силни ветрове, като националната метеорологична служба Aemet предупреди, че са възможни пориви на вятъра със скорост над 120 км/ч. Средиземноморският остров, известен с живописните си плажове и слънчево време, е една от най-посещаваните дестинации в Европа. Той е особено популярен сред германските и британските туристи.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес