Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След атентата във Виена Австрия реформира разузнаването си

05 ноември 2020, 17:52 часа • 1741 прочитания

В момента Австрия не разполага с всички правни средства, необходими за наблюдение и санкциониране на екстремисти. Правителството не може да позволи повторение на ситуацията, довела до нападението в понеделник вечерта. Това съобщи на специално заседание на парламента австрийският премиер Себастиян Курц.

 

По думите му трябва да има повече легални възможности за борба с екстремизма и за реформи на вътрешното разузнавателно управление на страната. Курц каза още, че австрийската агенция за разузнаване е претърпяла загуба на доверие с този и други скорошни скандали. "Сега трябва да я поправим", каза той пред депутатите. Вицеканцлерът Вернер Коглер добави, че е време за "ново начало" и "пренастройка" на агенцията, известна с акронима BVT.

Идеята идва след ислямистката атака във Виена от джихадист, за когото австрийските власти са предупредени, че се опитва да купи боеприпаси в съседна Словакия.

Въоръженият 20-годишният Куджтим Фейзулай вече е осъждан за опит да се присъедини към "Ислямска държава" в Сирия и е освободен предсрочно през декември.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес