Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скандал: Френски депутат се върна на работа след присъда за домашно насилие

11 април 2023, 17:52 часа • 1470 прочитания

Френски депутат от левицата предизвика възмущение, тъй като беше върнат в парламентарната си група след условна присъда от четири месеца затвор за това, че е ударил съпругата си.

Групата "Непреклонна Франция" в Националното събрание изключи Адриен Куатенсен за четири месеца след съдебното решение срещу него през декември, като заяви, че той трябва да премине курс за повишаване на осведомеността за домашното насилие.

Куатененс се върна в парламента през януари, но беше приет обратно в редиците на парламентарната си група едва днес, предаде агенция „Франс прес“, цитирана от БГНЕС.

"Условията за възстановяването на Адриен Куатененс са изпълнени", съобщиха от групата му. Той вече почти приключва курса, който отговаря на очакваните изисквания, казаха оттам.

Социалистическата партия, ключов партньор в лявата опозиционна коалиция „Нов екологичен и социален народен съюз“ (NUPES), нарече този ход "политическа грешка". "Решението на парламентарната група на "Непреклонна Франция" да възстанови на работа Адриен Куатенс, въпреки признаването на вината му за актове на насилие срещу съпругата му, е неприемливо и несъвместимо с ценностите, които NUPES защитава", се казва в изявление.

ОЩЕ: Френски съд прекрати разследването за изнасилване срещу министър 

Кметът социалист на столицата Ан Идалго е сред тези, които заклеймяват решението в интернет. "СРАМ! Ето това е патриархат. Как може през 2023 г. все още да падаме толкова ниско…", написа тя в Туитър.

През последните години Франция беше разтърсена от серия обвинения срещу депутати и министри от кабинета в сексуални посегателства. Министърът на солидарността Дамиен Абад беше уволнен миналата година след обвинения в сексуално насилие. През януари парижкият апелативен съд потвърди прекратяването на делото за изнасилване срещу министъра на вътрешните работи Джералд Дарманин, но обвинението заяви, че ще продължи да се бори то да бъде разгледано.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес