Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скакалци атакуваха масирано Сардиния

11 юни 2019, 08:40 часа • 7366 прочитания

Нашествие от скакалци предизвиква истински хаос на италианския остров Сардиния – най-тежката инвазия на насекоми от над 60 години, съобщава БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Огромните ята унищожават насажденията и буквално превземат домове в Отана и Орани в централната провинция Нуоро. Над 2000 хектара обработваема земя е била унищожена от "ордите пъплещи насекоми".

Нашествието от скакалци се свързва със скорошното повишаване на температурите след месеците на студено време, което преживя острова.

"Има милиони скакалци в провинцията", алармира в изявление асоциацията на италианските фермери "Колдирети". "Насекомите се излюпват на необработените площи и след това се преместват на засетите ниви, за да се хранят", посочва организацията, според която няма какво да се направи, за да се защитят насажденията от тази напаст.

Най-малко 12 ферми са тежко засегнати от скакалците, като дори пасищата на животните са унищожени, а реколтата е опустошена.

Обичайно скакалците се появяват на средиземноморския остров Сицилия през летните месеци – между юни и август. На континента – в Северна Италия, също има проблем с нашествието от буболечки, които унищожават плодните дръвчета.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес