Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ситуацията в Запорожката АЕЦ е критична, предупреди украинското разузнаване

03 юни 2022, 14:05 часа • 5023 прочитания

Стабилността и безопасността на работата на окупираната от руските сили Запорожска ядрена електроцентрала в Енергодар е застрашена - в съоръжението практически няма останали резервни части и консумативи. Това съобщи в петък, 3 юни, пресслужбата на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна в своя Telegram канал.

Необходимите резервни части за работата на електроцентралата са почти напълно изчерпани. За да поддържат дейността й служителите са принудени да използват вече отработено масло.

Отделно от това при превземането на съоръжението боеприпаси на руските войски са се взривили в близост до енергоблока, което е причинило изтичане на масло. Аварията е била отстранена, но това допълнително е спомогнало за загубата на критично важни материали.

От Главно разузнавателно управление допълват, че работата в атомната електроцентрала в момента се извършва на смени с продължителност по една седмица. Има строг пропускателен режим като на всички служители се отнемат личните вещи, включително телефоните.

По данни на разузнаването руските власти обсъждат въпроса за потенциалното свързване на Запорожската АЕЦ към енергийната система на Русия, макар засега да е технически невъзможно това да се осъществи.

Наскоро вицепремиерът на Руската федерация Марат Хуснулин заяви, че Русия е готова да продава електроенергия на Украйна от АЕЦ Запорожие или станцията ще работи директно за Русия. Според експертите обаче централата е свързана към единната украинска енергийна система и руснаците няма да могат да я изведат от нея, за да доставят електроенергия на друга държава.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес