Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сирия помага на руснаците да не забравят що е то портокали и лимони

08 декември 2015, 18:01 часа • 5879 прочитания

Сирия ще изнася повече от 700 000 тона цитрусови плодове за Русия, за да „запълни празнината“ след забраната на Москва за внос на турски земеделски продукти, съобщиха от Сирийската индустриална камара, предаде БГНЕС.

„Подготвяме 700 000 тона цитрусови плодове, най-вече портокали, които да се изпратят на руския пазар“, каза Фарес Чехаби, председател на камарата.

 

„Първата пратка вече замина за Русия“, каза още Чехаби, без обаче да уточнява какъв е нейният размер. Той допълни също, че и друга сирийска продукция ще бъде изпращана за Русия.

От своя страна председателят на Индустриалната камара на Дамаск Самер Дебеш заяви, че санкциите на Русия срещу Турция „създават важна празнина и внезапна възможност за сирийската продукция“.

В рамките на сезон 2014-2015 Сирия е произвела 1 050 000 тона цитрусови плодове, съобщиха от сирийското земеделско министерство.

Москва забрани вноса на турска селскостопанска продукция миналия месец, след като Анкара свали руски боен самолет на турско-сирийската граница. Според различни данни Турция е най-големият вносител на цитрусови плодове в Русия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес