Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли Испания силна крайнодясна партия в парламента?

28 април 2019, 08:45 часа • 3228 прочитания

В Испания днес, 28 април, се провеждат парламентарни избори, които ще бъдат белязани от възраждането на крайнодесни политически движения. Те бяха в периферията на политическия живот в Испания през последните четири десетилетия, коментира АФП, цитирана от БГНЕС

Проучванията на общественото мнение сочат победа за социалистите и досегашния премиер Педро Санчес. Той, обаче, едва ли ще има необходимото за самостоятелно управление мнозинство и ще трябва да търси коалиционни партньори.

До момента новото на тези избори е появата на крайно дясната партия "Вокс". Тя дойде на политическата сцена през декември миналата година по време на регионалните избори в Андалусия и успя да влезе в управлението на провинцията. Както изглежда, крайнодесните ще влязат и за пръв път в националния парламент на Испания (Генералните кортеси).

Проучванията сочат, че "Вокс" може да спечели повече от 10% от гласовете в страна, която не е имала крайнодесни партии в парламента си от смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 година, което вероятно ще предизвика загриженост в Европа.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес