Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шотландски съд отказа да задължи Борис Джонсън да отложи Brexit без сделка

07 октомври 2019, 15:44 часа • 1387 прочитания

Съдът в Единбург отхвърли искането на анти-Brexit активисти, с което те искаха да принудят премиера Борис Джонсън да поиска отлагане на развода с ЕС, пише "The Guardian". 

Лорд Пентланд, който е от Върховния граждански съд в Единбург(Шотландия), отхвърли молбата на опозиционни депутати и "бунтовници" от управляващата Консервативна партия.

Искането на активистите идва след приемането на т.нар. "Закон Бен" - ако британският парламент не постигне споразумение за Брекзит до 19 октомври, премиерът трябва да пише на ЕС за отлагане напускането на Общността до 31 януари 2020 г.

Адвокати, представляващи правителството на Обединеното кралство, заявиха пред съда в петък, че Джонсън ще напише това писмо, ако е необходимо.

Очаква се решението да бъде обжалвано във вторник - 8 октомври, пише "The Guardian". Тогава активистите ще поискат от друг шотландски съд да принуди премиера да потърси отлагане на Брекзит, ако не бъде прието споразумение.

Междувременно, се очаква Борис Джонсън иска Върховния съд да се произнесе по върпроса Brexit без сделка. Британският премиер иска съдът да разгледа законността на тази част, която го задължава да изпрати писмо и да поиска отлагане на развода с ЕС, който той вечен яколко пъти повтаря, че независимо от всичко ще бъде на 31 октомври. 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес