Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц: Ултиматумът на Путин е несериозен

15 юни 2024, 14:54 часа • 2770 прочитания

Ултиматумът, който постави руският диктатор Владимир Путин на 14 юни, бе наречен от германския канцлер Олаф Шолц "несериозен".

Коментирайки така нареченото от руския лидер предложение към Украйна, включващо ултимативни искания, Шолц заяви: "Това не е сериозно предложение, но то е свързано с мирната конференция, която се провежда в Швейцария" - с други думи канцлерът е на мнение, че Путин се опитва да отклони вниманието на света от срещата на върха, чиято цел е да се намери решение за постигане на мира в Украйна.

Условията на Путин са равносилни на "диктуване" на мира, каза още той.

Още: Путин: Руските войски изобщо не смятаха да щурмуват Киев през февруари 2022 г. (ВИДЕО) 

"Това, от което се нуждаем, не е диктуван мир, а справедлив и равноправен мир, който отчита целостта и суверенитета на Украйна", заяви Шолц в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия.

"Това, което той [Путин] предлага, в крайна сметка е да запише в текстовете един империалистически набег", допълни Шолц.

Припомняме, че диктаторът Путин поиска на практика капитулацията на Украйна като условие за преговори. Той поиска от Киев да се откаже от четири свои области - Донецка, Луганска, Запорожие и Херсонска в пълните им административни граници (включително териториите от тях, които Русия така и не успя да окупира), както и да се откаже от плановете си да се присъедини към НАТО. Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес