Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шолц отказа оферта да прати 100 танка на Украйна, оправда се с Г-7

07 септември 2022, 09:25 часа • 4993 прочитания

Германският канцлер Олаф Шолц не е отвърнал на офертата, отправена от мюнхенската оръжейна компания Krauss-Maffei Wegmann за снабдяване на Украйна със 100 модерни танка Leopard 2A7.

Предложението към германското правителство е включвало още доставка на резервни части за нападнатата от Русия страна и обучение на войници – на обща стойност 1,55 милиарда евро. Според Die Welt Шолц дори не е отговорил.

По-късно, в интервю за „Франкфурте Алгемайне Цайтунг“, канцлерът обясни решението да не се изпращат танкове към Украйна. Аргументът му е, че нито една друга държава от Групата на седемте (Г-7) не е предоставила собствените си танкове на Киев. Според него решението да се доставят определени оръжейни системи трябва първо да бъде координирано с всички съюзници.

В Г-7 влизат още Франция, Италия, Великобритания, САЩ, Канада и Япония. Наскоро финансовите министри на страните се срещнаха и наложиха таван на цените на руския петрол.

Несигурните действия на Шолц си проличаха отново в края на август, когато двамата с външния министър Аналена Бербок се разминаха в посланията си за изпращане на още тежко въоръжение в Украйна. Докато лидерът на „Зелените“ се обяви „за“, канцлерът беше несигурен, а от Министерството на отбраната разпространиха позиция, че по-нататъшните доставки на военна техника от запасите на Въоръжените сили ще отслабят германската армия.

Отделно се съобщаваше за сделка със Словакия, която да прати на Украйна 30 съветски танка Т-72, в замяна на което да получи компенсация от Берлин – 15 танка Leopard 2 още тази година. Информацията на немското издание на Business Insider обаче беше бързо опровергана от словашкия военен министър Ярослав Над.

ОЩЕ: Украинският премиер призова Германия да снабди Киев с модерни бойни танкове

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес