Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шокиращи изявления на Навални и защитата му в съда

02 февруари 2021, 17:14 часа • 8249 прочитания

"Всички съдебни решения срещу Навални са взети в нарушение на членове 6 и 7 от Европейската конвенция. Навални се появяваше редовно в четвъртък. Но тогава изведнъж решихте, че е трябвало да ходи в понеделник. Знаете, че той беше в кома от 20 август до 24 септември. Но сте го търсили в дома му на 16 септември". Тези и други реплики към съда отправи адвокатът на Навални Олга Михалова.

Московският градски съд изслушва активистът Алексей Навални и неговата защита по делото за присъдата му по процеса "Ив Роше". Съдия Наталия Репникова решава дали да замени условната присъда с ефективна. Хода на процеса отразява "Дойче Веле".

Адвокат Олга Михайлова се обърна към съда: „Бих искала да обърна внимание на факта, че дори след изменението, нашата Конституция признава общопризнатите принципи и норми на международното право. На 17 октомври 2017 г. ЕСПЧ се произнесе по делото Навални срещу Русия. Всички тогавашни съдебни решения са в нарушение на членове 6 и 7 от Европейската конвенция. Въпреки това руските власти не спряха да признават Навални за виновен... "

По-нататък адвокат Михайлова продължи: "Навални се явяваше редовно в четвъртък. Но тогава изведнъж решихте, че е трябвало да ходи в понеделник. След това дойде пандемията и регистрацията беше извършвана дистанционно. Но по-късно го проверявахте всеки четвъртък, а след това отново - в понеделник. След облекчаването на пандемията той идваше в понеделник или четвъртък. След това стана ясно защо не може да изпълнява това задължение. Знаете, че той беше в кома от 20 август до 24 септември. Но сте дошли, за да го търсите в дома му на 16 септември и чудно защо ли, никой не ви е отворил".

След това адвокат Вадим Кобзев посочи, че неговият клиент е бил на амбулаторно лечение в Германия през ноември 2020 г., но инспекторите на Федералната служба за изпълнение на наказанията не са искали да вземат това предвид. "ФСИН не ми позвъниха, нито на съпругата на Навални или на майка му", отбеляза адвокатът.

Преди почивката съдията отбеляза, че ФСИН е получила документ от берлинската клиника "Шарите" през ноември 2020 г., където политикът е лекуван през август-септември. Но отделът отказва да счете рехабилитацията след изписване от клиниката като основателна причина да не се яви за регистрация като част от изпитателния срок.

Навални от своя страна похвали участниците в протестните митинги в страната. Според политика в Русия "има много хубави неща".

"И най-хубавото са хората, които не се страхуват, не затварят очи и няма да дадат страната ни на шепа хора, които искат да я заменят за дворци и аквапаркове", каза политикът, позовавайки се на разследването на Фондацията за борба с корупцията относно имението край Геленджик.

Опозиционерът осъди руската правосъдна система. "Това се случва, когато беззаконието и произволът са същността на политическата система. Но по-лошо - когато беззаконието и произволът са облечени в прокурорска и съдийска мантия", подчерта Навални.

Целта на процеса е да сплаши значителен брой хора, каза опозиционерът. "Ето как става това - затваряш един, за да сплашиш милиони", каза той.

Политикът изрази надежда, че сънародниците му няма да видят в процеса "сигнал, че човек трябва да се страхува".

Алексей Навални отбеляза още в речта си, че руските власти се опитват да го осъдят с „маниакално упорство“.

"Причината за всичко това е омразата и страхът на един човек, живеещ в бункер", обясни опозиционерът, позовавайки се на руския президент Владимир Путин. „Нанесох му смъртна обида с факта, че оцелях“, добави Навални.

Според политика Путин „ще остане в историята именно като отровител“.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес