Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шойгу в битка с логиката: Целта на спецоперацията е освобождаване на руските военнопленници

15 август 2023, 17:50 часа • 6873 прочитания

Освобождаването на руските войници от украински плен се оказа една от основните задачи на Русия в спецоперацията в Украйна, според днешните думи на руския военен министър Сергей Шойгу, който под "спецоперация" имаше предвид, разбира се, войната, водена от Москва срещу Украйна. Изказването беше част от неговата реч по време на XI Московска конференция за международна сигурност. 

За година и половина война Русия многократно променяше обявените цели на тази война, което всеки път смайваше следящите развоя на събитията, но като че ли това именно твърдение за момента най-добре успява да срази всяка логика. Щеше ли да има руски военнопленници, ако Русия не бе нахлула в Украйна и не избиваше народа й, е въпрос, който на московската конференция едва ли някой е задал.

Шойгу допълни изявлението си с още едно твърдение - че Москва срещала съпротива срещу размяната на пленници от страна на Киев. Припомняме само тези два текста и те не са единствени - Украйна предложи размяна на мюсюлмански военнопленници за Рамазан, Русия отказа и Украйна предаде на Русия без всякакви условия тежко ранени военнопленници и първата пленена рускиня на фронта.

Други слисващи твърдения на руския министър от днешния форум - Пребройте лъжите: Шойгу смая с "престъпленията" на Киев и мощната руска армия (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес