Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шойбле предпочита оставката пред промяна на убежденията си за Гърция

18 юли 2015, 17:08 часа • 9614 прочитания

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е готов по-скоро да подаде оставката си, но не и да върви срещу убежденията си в преговорите за гръцката дългова криза. Това заяви самият той в интервю за германското издание "Шпигел".

Попитан за разликите между неговата твърда позиция по отношение на проблемите на Атина и по-гъвкавия подход на канцлера Ангела Меркел, той отговори, че това се дължи на "разлика в мненията".

"Това е част от демокрацията", заяви политикът пред изданието, като допълни, че всеки от тях има своя роля, която трябва да изиграе. В същото време той каза, че между двамата има разбиране. "Ние знаем, че можем да разчитаме един на друг", допълни той.

"Ангела Меркел е канцлерът, аз съм финансов министър. Отговорностите на политиците следват от техните задължения. Никой не може да ги принуждава. Ако някой се опита да го направи аз бих могъл да отида при президента (Йоахим Гаук) и да го помоля да ме освободи", каза Шойбле.

На въпроса дали мисли вече за оставка ветеранът в политическия живот на Германия отговори категорично "Не. Какво ви кара да мислите така?".

Шойбле, мразен в Атина заради своята категорична позиция за мерките за съкращения на Гърция, описа новия план за спасителна помощ за страната като "последна надежда" за вкарване в ред на гръцките финанси.

В същото време неговата категоричност се харесва на германците. В скорошно допитване 72% от тях подкрепят неговия подход спрямо Атина.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес