Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Схемата за преразпределение на мигрантите може да бъде замразена

20 октомври 2015, 20:53 часа • 4608 прочитания

Схемата на ЕС за преразпределение на мигранти от Италия и Гърция може да бъде замразена само две седмици след своето начало, ако държавите членки не успеят да изпълнят своите ангажименти по нея, заяви анонимен европейски източник.

Според него до няколко дни Италия трябва да изпрати близо 100 души в други страни от блока като част от схемата, според която държавите членки трябва да си разпределят близо 160 000 мигранти от двете най-засегнати държави в Съюза в продължение на две години, посочва БГНЕС.  До сега само 19 еритрейци са били преместени от Италия в Швеция в рамките на програмата.

С преразпределението на близо 100 души тази седмица от Италия свободните места почти ще бъдат изчерпани, докато броят на желаещите се увеличава, каза още европейският източник. Според него до сега единствено Австрия, Германия, Франция, Люксембург, Испания и Швеция са предложили места за настаняване на мигрантите.

Според плана 23 държави членки трябва да си разделят 160 000 мигранти като броят на изпратените чужденци ще зависи от демографски, икономически и други критерии.

Великобритания се отказа от участие в плана, както направи и Ирландия. Въпреки това обаче Дъблин се съгласи да приеме на своя територия 4000 души. Дания също няма да участва в плана, но пое ангажимент да приеме 1000 души.

Европейският съюз призовава държавите членки не само да осигурят повече места за настаняване на мигранти, но и поиска повече финансови средства за справяне с кризата. От провеждането на европейската среща на върха на 23 септември страните от съюза са усвоили близо 474 млн. евро от обещаните близо 2,8 млрд.

Стана ясно и че Словения ще поиска от ЕС допълнителни полицейски сили, които да помогнат за охраната на границата й с Хърватия заради мигрантската вълна. Това заяви словенският президент Борут Пахор след среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Ние се нуждаем от бърза помощ от ЕС“, каза той, цитиран от агенция Ройтерс.

Близо 19 500 имигранти са навлезли на словенска територия от петък насам, съобщиха по-рано от Вътрешното министерство на страната.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес