Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на руски институт за военни разработки опита да се самозапали на Червения площад (СНИМКИ)

26 юли 2024, 18:04 часа • 2851 прочитания

Пенсионер се опита да се самозапали на Червения площад в Москва на 26 юли. Редица медии твърдят, че той е ръководител на изследователски институт, който се занимава с военни разработки.

Мъжът се е залял със запалителна течност и се е подпалил на метри от музея на Ленин. Полицаите го повалили на земята и потушили огъня. Пострадалият е получил само леки изгаряния. Отведен е за разпит, съобщава прокремълският Telegram канал Mash.

Още: Руски кораб нахълта в териториалните води на Финландия

Кой е подпалилият се?

Оказва се, че става въпрос за ръководителя на Централния изследователски институт във Волна - 74-годишният Владимир Арсениев, твърдят „Московский комсомолец“ и Mash.

Научноизследователският институт, в който мъжът работи, разработва и произвежда компоненти за радиостанции на сухопътните войски, авиацията и военноморските сили.

Още: ФСБ арестува още един зам.-министър на Русия: Снабдявал войската с лоши продукти

Обвиняван заради войната в Украйна

Миналата година Арсениев беше обвинен, че умишлено е нарушил сроковете за доставка на поръчки за войната в Украйна. Според прокуратурата той е откраднал документация за разработките на друго предприятие.

По-късно проверката не е установила нарушения и Арсениев завел дело, за да защити честта и достойнството си, твърди Mash.

В същото време друг руски Telegram канал - Baza - пише, че Арсениев е написал заявление до Следствения комитет, в което съобщава, че предприятието е умишлено фалирано и не му е позволено да изпълни държавната поръчка за отбрана.

Още: Песков видя катастрофа за бъдещето на руската нация (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес