Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ разрешиха да атакуваме Русия с тяхно оръжие, но с условие: Говорител на Зеленски

31 май 2024, 14:13 часа • 8907 прочитания

От президентския офис на Володимир Зеленски потвърдиха, че САЩ действително са позволили с техни оръжия да бъдат нанасяни удари по руска територия. Условието обаче е това да става само в Харковска област, за да бъде отблъснато руското настъпление при Вовчанск (Волчанск на руски). Това пояснение даде Сергей Никифоров, говорителят на Зеленски, в коментар за Guardian. Вашингтон е позволил да бъдат използвани HIMARS-и за удари по руски войски и центрове за управление.

"Това значително ще засили способността ни да се противопоставим на опитите на Русия да пресече масово границата", отбелязва Никифоров. 

Още: Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия 

В същото време той потвърди, че политиката на Белия дом за забрана на удари в дълбочина на руска територия не се е променила - Украйна все още няма позволение да използва системата за голям обсег ATACMS на руска територия.

Украинският президент Володимир Зеленски и американският държавен секретар Антъни Блинкен потвърдиха информацията. Блинкен обаче така и не говори с конкретика за две неща - какви американски оръжия ще може да ползва Украйна и ще може ли да удря превантивно, по руски военни поделения и обекти, които още не са използвани за операции срещу Украйна, но се готвят за такива:

Припомняме, че малко по-рано в няколко авторитетни издания като Politico, The New York Times и The Washington Post излезе информация, че администрацията на Джо Байдън тихомълком е дала разрешение на Украйна да нанася удари на територията на Русия, но само близо до района на Харков, с помощта на предоставени от САЩ оръжия. Това се счита за голям обрат в позицията на Вашингтон, тъй като ще помогне на Украйна да защити по-добре втория по големина град в страната. Байдън е разрешил на Украйна да нанася удари на руска територия с американски оръжия?

Още: "Господи, не вдига!": Ужасяващи кадри как хора търсят близките си под развалините в Харков (ВИДЕА)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес