Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само за тази година: Военната помощ от Франция за Украйна надхвърля 2 млрд. евро

14 октомври 2024, 22:39 часа • 609 прочитания

Френската военна помощ за Украйна ще надхвърли 2 милиарда евро през 2024 г. Това се случва основно благодарение на използването на лихвите от замразените руски активи, но няма да достигне максималните 3 милиарда евро, предвидени в споразумението за сигурност, договорено с Киев, заяви днес френският министър на въоръжените сили Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.

Още: Франция конфискува имение и луксозни вили на руски олигарси

„В началото на 2024 г. беше взето политическо решение, че тази помощ може да достигне до 3 милиарда евро. В действителност ще надхвърлим 2 милиарда евро, но няма да достигнем три милиарда", обобщи министърът пред комисията по отбраната към Националното събрание - долната камара на френския парламент.

Още: Планът за победа на Украйна най-сетне ще бъде оповестен

Франция е гарантирала подкрепата си за Украйна в двустранното споразумение за сигурност, подписано на 16 февруари. Френската военна помощ достигна 1,7 млрд. евро през 2022 г. и 2,1 млрд. евро през 2023 г., отбелязва АФП. Париж ще предостави на Киев свое старо военно оборудване на стойност почти 700 милиона евро, което следва да бъде заменено с ново, съобщи БТА.

Още: Зеленски: Северна Корея изпраща войници на фронта в помощ на Русия (ВИДЕО)

Финансирането на помощта за Украйна идва и от фонд за подпомагане на обща стойност 400 млн. евро, който дава възможност на Киев да закупува оборудване директно от френски производители, както и от Европейския механизъм за мир (ЕМП). Франция внася 1,2 милиарда евро в този инструмент на Европейския съюз.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес