Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само глобите не помагат: Италия връща оценките за поведение в училищата

27 септември 2024, 10:06 часа • 413 прочитания

Италия възстановява мярката за отстраняване от училище на ученици с лошо поведение, тъй като нараства загрижеността за агресията, насочена срещу учителите.

"Оценките за поведение" са част от образователен закон, който беше одобрен от парламента на 25 септември със 154 гласа "за", 97 "против" и 7 въздържали се. Мярката дава правото на училищата да провалят ученици единствено на база на тяхното поведение.

Да повтаряш класа дори при високи академични резултати

Още: Стартира кампания срещу употребата на райски газ от учениците

Учениците от началните и средните училища, които получат 5 или по-малко по 10-балната скала за поведение ще трябва да повтарят дори ако академичните им резултати са на ниво. Гимназиалните ученици, които получат само 6 по скалата, ще трябва да направят тест за гражданско образование. Оценките от поведението също така ще окажат голямо влияние върху провеждането на решаващата матура, пише Guardian.

Според министъра на образованието Джузепе Валдитара мярката ще върне "индивидуалната отговорност", както и авторитета на учителите.

Само глобите не помагат?

По-рано вече бяха въведени глоби в размер между 500 и 10 000 евро за агресия или насилие срещу училищния персонал.

Още: От 9:15 на училище: защо е по-добре

Законът, предложен от асоциацията на директорите на училища в Италия, е следствие от увеличението с над 110% на агресивните прояви спрямо учители от началото на годината в сравнение с 2023 г. В много от случаите учителите са се нуждаели от медицинско лечение, а в други извършителите са били родителите на учениците. Учениците често влизат в конфликт с учителите си заради използването на мобилни телефони в час.

Не всички са съгласни

Изданието припомня, че "оценки за поведение" е мярка още от времето на фашисткото правителство на Бенито Мусилини, въведена през 1924 г., и която е била премахната за началните и средните класове в средата на 70-те години на миналия век след ученически протести. По-късно, през 2000 г., е премахната във всички училища.

Не всички обаче са съгласни с нея. Така например, Анна Аскани, политик от Демократическата партия, определи мярката като "връщане към времето, което бихме предпочели да забравим".

Още: Министърът на образованието предлага пилотен проект да определи дали да се забранят телефоните в час

Нидерландия забрани мобилни телефони в училищата

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес