Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С Курската операция Украйна стабилизира фронта. Битката за Покровск няма да реши войната (ВИДЕО)

03 септември 2024, 22:48 часа • 4493 прочитания

Един месец след като украинците предприеха своята офанзива на руска територия - в Курска област, динамиката на бойните действия в Украйна и извън нея е много интересна. Това казва в свой анализ експертът от Кралския датски колеж по отбрана Андерс Нилсен.

Равносметката за един месец настъпление в Русия

Един месец след началото на украинската операция в Курска област нещата там изглеждат по следния начин:

Още: Румънските депутати одобриха дарението на ракетна система Patriot на Украйна

Първите дни от настъплението бяха посветени на овладяване на обширна територия в района на Суджа и някои позиции в Тьоткино. По този начин в Курска област се формира един район, който е изцяло притиснат: от юг от украинската Сумска област, от изток от завладените територии в Суджански район, от запад от превзетите територии близо до Тьоткино и от север от река Сейм. Украинските бойци са унищожили всички мостове над реката и редовно унищожават и изгражданите понтонни мостове.

Украйна успя да стабилизира фронта

Линиите на фронта в самата Украйна до голяма степен се стабилизираха, с едно голямо изключение - Покровското направление. Но интересното е, че битката за Покровск няма да е битката, която да реши хода на войната, въпреки че в много дискусии се позиционира именно като такава, смята експертът.

Фронтът е стабилизиран по няколко причини. Една от тях е, че руснаците се видяха принудени да изтеглят части, особено от Запорожие и Херсонска област, за да ги изпратят в Курск. Другата причина е, че те съсредоточават всичките си останали усилия в  Покровското направление. Това е умно решение на руския Генерален щаб, тъй като до момента основната слабост на руските въоръжени сили беше разпиляването на ресурсите в много посоки едновременно.

Още: Първи знак: Операция "Курск" влияе на Покровск, игра на военен шах от ВСУ (ОБЗОР - ВИДЕО)

През август руснаците напреднаха с около 20 километра при Покровск. Вероятно през септември те ще се доближат до града и ще започне битката за самия Покровск. Тоест анализът сочи, че Украйна успешно е стабилизирала ситуацията на почти всички участъци на фронта и постига успехи в района на Курск, но огромни проблеми възникват в Покровското направление. Това породи много дискусии: дали командирите в Покровското направление разбират ситуацията и какви грешки са допуснали.

Нека не забравяме, че Покровск е основният удар на лятната офанзива на Русия, където те използват по-голямата част от огневата си мощ. При отбрана срещу сила от такъв мащаб очаквано защитниците ще губят територия. Целта на отбраната не е да защити всеки метър територия, а да нанесе възможно най-много загуби на врага, докато той напредва.

Покровск ще е новият Бахмут и руснаците ще го превземат от 6 месеца до година

Само че когато започнат боевете вътре в града скоростта на руското настъпление ще се забави значително. Разбира се, Покровск почти сигурно ще бъде почти напълно унищожен. Но това е град с размерите на Бахмут - следователно руснаците ще го овладяват от шест месеца до една година. И дори да превземат града, в Донецка област има много други градове, чието превземане ще продължи с години. И дори превземането на цялата Донецка област няма да означава край на войната. Така че битката за Покровск не е битката, която ще определи войната каквото и да се говори.

Още: Изоставената от Путин Курска област: Руски журналист показа как живеят руснаците без ток, вода и газ (ВИДЕО)

Ударите на далечни разстояния

В същото време атаките срещу стратегически цели на далечни разстояния продължават и от двете страни. Руснаците нанесоха сериозен удар по украинската енергийна инфраструктура и това ще се усети през зимните месеци. Но руснаците явно сериозно подценяват украинските удари във вътрешността на Русия. Украйна разработи нови дронове и нова крилата ракета и с тези оръжия успешно нанася удари по руски военни летища, петролни рафинерии и други ценни обекти. И докато украинското правителство иска разрешение да използва западни далекобойни оръжия, Киев съвсем не си губи времето и развива устремно собствените си способности.

Още: Путин изтегля паравоенна бригада от Африка за защита на Курск

Киев вече разчита на разработката на собствени оръжия, а Русия страда от липса на ПВО

Към успеха на новите оръжия на Киев собствено производство се прибавя и успехът от предишната кампания за унищожаване на руското ПВО. Така руснаците се оказаха с недостиг на системи за противовъздушна отбрана и сега са принудени да избират кои свои обекти да защитават и кои да оставят без прикритие.

Всичко това показва много интересна динамика и може да се очаква, че следващите украински удари дълбоко на руска територия все повече ще влошават ситуацията за руснаците, завършва експертът.

Още: Foreign Policy: Дори Украйна да задържи всичко в Курск, това не е достатъчна разменна монета

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес