Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рюте е убеден: 2% от БВП за отбрана няма да бъдат достатъчни

16 октомври 2024, 11:17 часа • 363 прочитания

Твърдо съм убеден, че осигуряването на 2% от БВП за отбрана в страните от НАТО няма да бъде достатъчно. Това заяви генералният секретар на пакта Марк Рюте на брифинг след среща с премиера на Латвия Евика Силиня в Брюксел.

По повод прогнозите, че до 2030 г. Русия може да нападне страна от алианса, Рюте посочи, че НАТО е в готовност да отвърне на всеки враг. "Инвестираме повече в нашата отбрана и ще защитим всяка педя от земята на НАТО, ще направим всичко необходимо за това", добави той.

ОЩЕ: "Няма да ни сплашиш": Марк Рюте с послание към Путин от новата база на НАТО за Украйна

По неговите думи Русия постига ограничен напредък на фронта в Източна Украйна, но на висока цена. Според него е необходимо съюзниците да продължат с подкрепата за Киев, за да може, ако един ден украинският президент Володимир Зеленски и неговият екип преценят, че е време да разговарят с Русия за уреждане на конфликта, да бъдат от силната страна и "да доминират в разговорите".

По думите на Рюте алиансът не може да допусне плановете на руския президент Владимир Путин за Украйна да се осъществят, защото светът не може да се върне към колонизация.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес