Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснаците не помръдват към Бахмут, очевидно се страхуват от украинска атака към Крим

19 ноември 2022, 08:38 часа • 9219 прочитания

За пореден ден ситуацията на фронта в Донецка област като цяло остава непроменена, макар че боевете там не стихват.

И от сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, и от тази на популярния руски телеграм канал "Рибар" си личи, че пак няма руска пехотна атака към самия Бахмут.

Два дни след като от т.нар. ДНР го обявиха, сега и руското военно министерство твърди, че е превзето село Опитно, което дава възможност да се мисли за атака към Авдеевка (най-силно укрепената украинска позиция в тил на град Донецк) от юг-югозападна посока, защото селото е на 4 километра от града. Дали обаче Опитно е под руски контрол не може да се каже със сигурност - такива твърдения имаше и за Иванград, предградие на Бахмут, но впоследствие се оказа, че контролът както там, така и в други горещи точки бързо преминава от едни ръце в други. Украинците съобщават, че са спрели за пореден ден руски опити за напредък и овладяване на Новомихайловка и Водяне т.е. направлението към Вухледар (Угледар).

В Луганска област украинският натиск по линията Кремена - Сватово остава, но и няма голям пробив. Ясно е обаче, че там украинските части действат на принцип на усилващ се натиск - отново е имало атака при Красна Поповка, както и при Куземовка. А само на 3 километра от Сватово украинците са унищожили руска ракетна установка "Тор-М2", която струва 30 млн. долара - показателно за тактиката им на натиск и отслабване на руската отбрана, докато не се получи пробив. Унищожението на установката е потвърдено с геолокализирани кадри:

В Херсонска област опасенията на руснаците са, че може да се стигне до бърза контраатака на украинците в източната част на областта. Стигна се дотам, че руският губернатор на Крим Сергей Аксьонов коментира, че се изграждат защитни съоръжения в северната част на полуострова. След потвърдени украински удари в Скадовск и Чаплинка беше обявено от украинска страна, че са убити 50 руски войници само в Скадовск. Украински удари бяха нанесени още в Нова Каховка, Олешки и Хола Пристан.

Заради всичко случващо се, в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната пише, че в Русия се готви нова вълна на мобилизация, позовавайки се на различни руски източници.

ОЩЕ: Руснаците се правят на разсеяни за Бахмут (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес