Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руското военно министерство 2 месеца не докладва за убитите руснаци в Украйна, защото били "малко"

02 юни 2022, 11:48 часа • 9433 прочитания

Русия практически е престанала да понася човешки загуби във войната в Украйна, което се дължи на промяната в подхода за водене на военните действия. Това твърди председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов пред РИА Новости.

„На практика ние спряхме да губим хора. Крайните цифри, които Министерството на отбраната публикува през март, са 1351 загинали. Оттогава данните не са оповестявани от Министерството на отбраната и ще обясня защо. Към момента има ранени, разбира се, но няма такъв брой загинали. И това е резултат от промяна в тактиката за водене на война", заяви Картаполов.

Руският политик отбелязва, че в началния етап на "специалната операция", когато руските въоръжени сили са навлезли на "територията, контролирана от киевските власти", никой не е използвал оръжие. „Но когато започнаха да стрелят по тях, да ги горят, пленяват и показно да издевателстват над тях, тогава тактиката, разбира се, беше променена, променен бе подходът към самата същност на операцията. Сега тя се провежда стриктно според военната наука, в съответствие с всички ръководни документи, бойни устави, инструкции за използване на различните видове войски. И тази тактика носи осезаеми резултати“, разсъждава Картаполов пред контролираната от Кремъл руска медия.

Картаполов не пропуска да озвучи и друг обичаен руски наратив, че ако "спецперацията" не се е била провела, тогава в началото на март украинските войски са щели да започнат настъпление срещу Донецк и Луганск и е щяло да се стигне до много тежки и кървави битки в двете самопровъзгласили се републики.

Данните на руското военно министерство влизат обаче в пълно противоречие с  изнесените от Министерството на отбраната на Украйна бройки за загиналите руски военни - около 30 850 души са загубите на руските окупатори според последната сводка към 02.06.2022 г. 

фейсбук

Източник: Facebook/Генерален щаб на Украйна

За много големи загуби сред личния състав на руската войска говорят и многобройни публикации в социалните мрежи на препълнените военни гробища, особено в Далечния изток, откъдето се набира голяма част от военнослужещите. Там вече свършват местата в гробищните паркове. В Усурийск, например, военното командване иска допълнителни 118 места за погребението на загинали руски военни, съобщава Антон Геращенко в своя Telegram канал. Повечето от тези данни официално не се оповестяват.

А така изглежда списъкът със загиналите руски военнослужещи само в една от руските области- Челябинска в онлайн медията на областта 74.ru. Челябинск онлайн. 

Украйна нееднократно вече е напомняла и че съхранява голям брой трупове на руски войници в специални вагони-хладилни камери, които Русия очевидно не бърза да си получи. "Армията на Руската федерация зарязва своите на бойните полета, а ние всеки ден харчим по 100 литра дизел на вагон, за да съхраняваме тези тела - за да поддържаме температурата в хладилниците. Ако Русия не се нуждае от телата на своите войници, не можем ли просто да ги вземем и да ги изхвърлим? Не, ние се отнасяме към мъртвите руснаци по-добре, отколкото те се отнасят към нас живи. Чакаме руските власти и руските майки да си вземат тези тела. Но досега не са постъпвали към нас такива молби“, казва в интервю за медиите Александър Камишин, шеф на Украинските железници.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес