Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските войници са пушечно месо заради командирите: Гневът на руските военни блогъри расте (ВИДЕО)

26 септември 2024, 08:33 часа • 1352 прочитания

Путинова Русия третира собствените си граждани като парчета месо и ги хвърля в месомелачката в Украйна. Това заяви британският премиер Киър Стармър на провелото се преди малко над денонощие заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Още: Стармър: Русия третира гражданите си в Украйна като месо, което се хвърля в месомелачка

Изявлението на Стармър не е ексклузивна новина – за над 2,5 години война в Украйна примерите за руско пушечно месо изобилстват. Но смъртта на двама руски оператори на дронове (Дмитрий Лисаковски с позивна Гудуин и подполковник Сергей Грицай с позивна Ърнест) продължава да отеква като най-пресен пример, даван и обсъждан от множество руски военно-пропагандни телеграм канали: Овчедушен протест в Русия заради войната (ОБЗОР – ВИДЕО)

Има обаче и нов пример за недоволството на т.нар. военни блогъри – след като официалното разследване на смъртта на Лисаковски и Грицай заключи, че командването им действало по правилата. "Командирите", които изпратиха хората в ада без нищо, наистина не искаха да бъдат държани отговорни за смъртта им. (...) приятелите ми бяха убити от врага. Но в не по-малка степен те бяха убити от двама дебелокожи дегенерати, които поради лекомислие са командири. И когато хората отказаха да започнат атака без никаква подкрепа (бел. ред. - става въпрос за прикриване с артилерийски огън и евентуално щурмова авиация), отказаха да бъдат глупаво пушечно месо, отговорът беше "ще ви вкараме в затвора". Защото на дебелите дегенерати не им пука за хората. Притесняват се само за дебелите си задници“. Това е само част от публикация от пореден руски военен блогър, в която става въпрос за друг случай, но поводът да бъде написана е точно смъртта на Гудуин и Ърнест.

В случая с двамата загинали руски оператори на дронове най-скандалното за руските Z-канали е, че Лисаковски публикува видео точно преди да бъде пратен като щурмовак в атака тип пушечно месо – в него той описва как звеното му за работа с дронове е разформировано и как командирът му лъже, че дадено населено място (позиция) в Запорожка област е превзето. От видеото става ясно, че според Лисаковски тази лъжа не е единичен случай – за превзети позиции, които не са превзети, руските командири масово лъжат. Лисаковски казва и, че записва видеото, защото "има голяма вероятност да не се завърна от тази атака":

На този фон - поредно видео, записано от руски войник - с опасения, че "ще бъде нулиран". Става въпрос за практика на руските командири да се отървават от неудобни за тях подчинени войници по различни причини. Резултатът е - войникът е убит или изчезнал по време на акция. Интересното е, че и този войник, и Лисаковски са разположени в Запорожка област, в зоната на река Днепър:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес