Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските бойци "Вагнер" се изправят пред съда по обвинения в изтезание

15 март 2021, 09:42 часа • 2383 прочитания

Три неправителствени организации подадоха иск за знаменателно съдебно дело в Москва срещу руската наемническа група "Вагнер" за изтезание на задържан в Сирия, съобщи АФП.

Целта на процеса е да се установи дали мрачните бойни сили имат връзки с Кремъл.

„Този съдебен спор е първи опит за семейството на сирийска жертва да привлече руски заподозрени към отговорност за тежки престъпления, извършени в Сирия“, посочват Международната федерация за правата на човека (FIDH), руската група за правата на човека „Мемориал“ и Сирийския център за медии и свобода на изразяване в съвместно изявление.

БГНЕС припомня за отдавнашни твърдения, че Евгений Пригожин, известен като „готвачът на Путин“, е този, който командва частната армия от наемници "Вагнер", която според информациите Кремъл да разполага в чужбина, например в Украйна, Либия или Сирия. Официално войските се оглавяват от Дмитрий Уткин, който някога е бил началник на сигурността на Пригожин и е бил генерален директор на една от неговите компании. Но се казва, че Пригожин е решаващата връзка между командира на наемниците и Кремъл. Според данните, Русия има за цел и постоянно разполагане на войските си в Африка, като все повече разчита на частни армии или прокси групи като групата „Вагнер”, известна с оказването на подкрепа на генерал Халифа Хафтар в Либия.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес