Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски войници се заразиха с антракс докато копаят окопи в Украйна

27 април 2023, 21:36 часа • 7714 прочитания

Руски войници са се заразили с антракс, след като са открили гробище за добитък, докато копаят отбранителни окопи в Южна Украйна, пише The Telegraph. 

Според Иван Федоров, украинският кмет на Мелитопол в изгнание, отделението е поставено под незабавна карантина, след като лекарите диагностицирали случаи на смъртоносната болест при най-малко двама войници. Двама руски военнослужещи са били приети в болница в Мелитопол, която е под окупация от март миналата година, преди да бъдат изписани и изпратени неизвестно къде, пише Федоров в Telegram.

Още по темата Украйна – четете тук

„Вражеското звено сега е под карантина. Двама руски военнослужещи бяха докарани първо в болницата в Мелитопол, но след потвърждение на диагнозата те бързо бяха изписани и отведени в неизвестна посока“, каза той. Руското звено вероятно копае окопи като част от усилията за укрепване на отбраната си в района на Запорожие, преди дългоочакваната украинска контраофанзива.

Антраксът е бактериална инфекция, която може да се разпространи чрез заразени животински трупове и храна. Симптомите включват диария и повръщане на кръв. Заболяването е ендемично в голяма част от Съветския съюз през 20 век поради интензивното отглеждане на едър рогат добитък, информира Vesti.bg.

Повече от 10 000 случая на антракс са били регистрирани при хора всяка година в началото на века, но това е намаляло драстично поради подобрените здравни стандарти.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес