Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски специалист: Коронавирусът засяга и мъжката плодовитост

13 октомври 2020, 22:45 часа • 3447 прочитания

Коронавирусът може да доведе до нарушения, които понижават мъжкия фертилитет. За това предупреди пред радио "Говорит Москва" Олег Аполихин, директор на руския Институт по урология и интервенционна радиология "Н.А.Лопаткин" и главен нещатен специалист по репродуктивно здраве на руското министерство на здравеопазването, предаде ТАСС.

"Наблюдаваме определени процеси на аглутинация на сперматозоидите, което води до загуба на способността им да придвижват и да оплодят яйцеклетката. В някои случаи се наблюдават и хромозомни нарушения. Това може да повлече цял куп нарушения на фертилитета и при раждането на дете да има пряко отражение върху потомството", смята специалистът.

Аполихин добавя, че при мъжете в репродуктивна възраст, прекарали леко инфекция от новия коронавирус, могат да възникнат автоимунни заболявания. "Автоимунното поражение може да предизвика мъжко безплодие в средносрочна и по-далечна перспектива при мъже, прекарали COVID-19 дори в лека или безсимптомна форма", каза още специалистът, цитиран от 24 часа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес