Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската логистика е в беда след удара по Чонгарския мост (ВИДЕО)

28 юни 2023, 12:15 часа • 6401 прочитания

Временното затваряне на маршрута след предполагаемата украинска атака срещу Чонгарския мост между континенталната част на Украйна и окупирания Крим на 22 юни е довело до това, че на жизненоважните руски логистични конвои им е отнема поне 50% повече време, за да достигнат до фронта по алтернативни маршрути. Това съобщи британското военно разузнаване на 28 юни.

Мостът Чонгар е основен път между Кримския полуостров и окупираната от Русия част на Херсонска област. Има общо три ключови автомобилни моста и два железопътни, които свързват полуострова с континента.

ОЩЕ: Киев за удара по Чонгарския мост: Единствено по него се снабдяваше врагът

Рано сутринта на 22 юни руски източници съобщиха за няколко ракетни удара по мостовете, като твърдяха, че те са извършени с крилати ракети Storm Shadow, които наскоро бяха доставени на Украйна от Великобритания.

Съобщава се, че руските сили са използвали моста за преместване на голямо количество военно оборудване и личен състав към континенталната част на Украйна.

Маршрутът през мостовете Чонгар е най-прекият път от руския логистичен център в Крим Джанкой до Запорожка област, където Русия в момента се опитва да спре украинската контраофанзива за възстановяване на окупираните територии в южната част на страната.

Руските власти почти сигурно са построили понтонен мост, заместващ Чонгарския, в рамките на 24 часа след нападението, но преминаването вероятно е ограничено само до военния трафик, съобщава британското разузнаване.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес