Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската църква иска референдум за забраната на гей връзките

10 януари 2014, 14:16 часа • 15099 прочитания

Мощната руска православна църква предложи да бъде проведен референдум за забраната на гей връзките, въпреки западния натиск относно човешките права в навечерието на Зимните олимпийски игри в Сочи следващия месец, предаде БГНЕС.

Предложението идва в отговор на дебата в Русия дали Кремъл трябва да защитава по-сериозно традиционните ценности на предимно консервативното руско общество на фона на натиска от Европа и САЩ. Проучванията показват, че повече от една трета от руснаците смятат хомосексуализма за болест, което е знак, че държавата е готова да върне забраната на връзките между хора от еднакъв пол, както е било в Съветския съюз. Това подчерта говорителят на руската църква Всеволод Чаплин.

"Няма съмнение, че обществото би трябвало да обсъди този въпрос, тъй като живеем в демокрация. Затова по-голямата част от народа ни, а не някакви външни сили, трябва да реши какво да се смята за криминално деяние и какво не", каза той пред проправителствения руски ежедневник "Известия".

Различни популярни личности и спортни звезди призоваха участниците на Олимпийските игри да изразят своята солидарност с обществото на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните в Русия като носят знака на протеста по времето на Игрите. Този призив дойде, след като президентът Путин одобри противоречив закон, според който е престъпно демонстрирането на еднополова връзка пред непълнолетни.

Чаплин, известен с прямите си коментари и силното си влияние сред руското духовенство, твърди, че в повечето държави хомосексуализмът се третира като престъпление.

"Убеден съм, че подобни сексуални контакти трябва да бъдат напълно изключени от живота на нашето общество. Ако успеем да го постигнем с морален натиск, още по-добре. Но ако трябва да прибегнем към помощта на закона, тогава нека попитаме хората дали са готови за това", каза той.

Съветският съюз криминализира хомосексуалните връзки през 1934 г. в разгара на репресиите при управлението на Йосиф Сталин, когато милиони души умират в трудови лагери. Следсъветска Русия отменя забраната през 1993 г., но правата на гейовете остават под силен натиск.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес