Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската армия готви провокация в Брянск, раздадени са стотици украински униформи

03 май 2023, 13:48 часа • 4172 прочитания

Над 300 бойци от руските отряди "Буря", на които са били раздадени украински военни униформи, подготвят провокация в руските Брянска и Курска области, гранични с Украйна. Това съобщиха от пресслужбата на украинския Център за национална съпротива.

Целта на подготвяната провокация е да се обвини и дискредитира украинската армия.

"Операцията се подготвя от отрядите „Буря“ (влизащи в състава на 13-ти танков полк и 1-ви мотострелкови полк от 1-ва танкова армия), които пристигнаха в района ден по-рано. Отрядите са съсредоточени в района на село Ивановское (Курска област) и в село Ямное (Брянска област)"."

Според украинските данни всеки руски отряд се състои от 160 души.

От Центъра не изключват да се подготвят терористични актове на руска територия или симулиране на вземане на заложници.

ОЩЕ: Politico: Украйна крие подробности за предстоящата контраофанзива от съюзниците 

"Ние публикуваме тези данни, за да разбере врагът, че са ни известни неговите планове и тяхното изпълнение няма да доведе до желания от Москва резултат", пише в съобщението им.

Припомняме, че руското военно министерство обяви формирането на щурмовия отряд „Буря“ в края на януари 2023 г. Военното ведомство отбеляза, че това подразделение е предназначено за „пробив на най-сложните и ешелонирани сектори на отбраната на Въоръжените сили на Украйна“. През февруари обаче CNN съобщи, че отрядът е сформиран от руски затворници.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес