Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска пропагандна медия обвинява Украйна, че планира провокация в Приднестровието

03 май 2023, 15:49 часа • 3758 прочитания

Въоръжените сили на Украйна са разположили хиляди войници в Одеска област, за да подготвят провокация срещу т.нар. Приднестровска молдовска република (Приднестровие) Така звучи поредната съмнителна информация на руската пропаганда, прокарана през Russia Today - държавна медия, санкционирана от Европейския съюз.

RT се позовава на "неназован източник". Според руския телевизионен канал от началото на март на териториите на населените места Дачное, Каменка и Разделна (Одеска област) местните власти са започнали да прехвърлят на украинската армия хангари, предназначени за съхранение на селскостопанска продукция, за настаняване на личен състав и техника.

"През април в тези населени места се преместиха до 4 хиляди военни, които се настаниха в тези хангари и сменят мястото си на пребиваване на всеки два-три дни", пише RT, цитирана от Gazeta.ru.

Според телевизионния канал в периода от 9 до 15 май една група от Въоръжените сили на Украйна планира да достигне Тираспол, столицата на Приднестровието. Тази група щяла да започне "въоръжена провокация" там и да отвлече вниманието на руските военни, а втора група щяла да се опита "да завземе складове с боеприпаси" в приднестровското село Колбасна.

По-рано провъзгласилия се за министър на външните работи на проруското Приднестровие Виталий Игнатиев заяви в духа на прокремълската пропаганда, че руският "мироопазващ контингент ще продължи да изпълнява задачите си на територията на Приднестровието дори ако Молдова се оттегли от споразумението за мирно уреждане на конфликта".

В непризнатата от международната общност държава Приднестровие, стремяща се към независимост от Молдова, има разположени руски войски, а новата прозападна власт в Молдова призова през февруари те да се изтеглят. След това Москва пряко заплаши Кишинев да прояви „предпазливост“, по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който добави, че молдовците били в „антируска истерия“.

От Москва още през февруари обвиниха Украйна, че планирала провокация срещу Приднестровието, което от 1990 г. е под силно руско влияние. Молдовските власти отхвърлиха това твърдение на руското министерство на отбраната.

Напрежението оттогава насам не е намаляло. През март проруските власти в отцепническия район пак обвиниха украинците и посочиха, че предотвратили нападение от страна на Украйна.

От година насам обаче се говори, че Русия е разработила планове за инвазия в Молдова.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес