Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руска атака с дронове и ракети: Щети в Киевска област, основна цел изглежда е важно летище в Украйна

07 юни 2024, 06:48 часа • 14884 прочитания

Поредна серия от предупреждения и въздушна тревога в Украйна – официалният канал на украинските ВВС алармира цяла нощ за стрелба с дронове и ракети от страна на Руската федерация.

Половин час преди полунощ излезе информация за излитане на 4 руски стратегически бомбардировача Ту-95. С тях обикновено се изстрелват крилати ракети Х-101/Х-555/Х-55. Горе-долу по това време – в период до около два часа, имаше и предупреждения за дронове в редица области: Кировоградска, Черкаска, Николаевска, Херсонска, Виница, Хмелницка, Кривой Рог. След това вече украинските ВВС съобщиха за крилати ракети, изстреляни в посока Черниговска област, Киевска област, Лвовска област, Хмелницка област – като изрично имаше съобщения за Староконстантиновка, което е в Хмелницка област. Там има украинско военно летище и Русия периодично го обстрелва – защото от това летище много често излитат изтребители, които стрелят с ракети по Крим.

Още: Киев атакува Financial Times заради статия за съсипаната украинска енергетика

Тепърва се очакват по-конкретни данни за мащаба на атаката и евентуални поражения. До момента няма друга информация освен предупреждения в официалните телеграм канали на Виталий Ким и Максим Козицки - ръководители на военновременните администрации на Николаевска и Лвовска област.

Не така е в Киевска област - ръководителят на местната военновременна администрация Руслан Кравченко написа следното в канала си в Телеграм: "През цялата нощ врагът обстрелва района с дронове и ракети. Атаката продължи 4 часа. В резултат на въздушната атака е избухнал пожар в един от промишлените обекти в района. Жертви няма".

Статистика

В крайна сметка официалната сводка на украинските ВВС за случилото се гласи следното - изстреляни са 53 дрона клас "Шахед" и 5 крилати ракети Х-101/Х-555. И петте ракети са свалени, както и 48 дрона - в Днепропетровска, Запорожка, Кировоградска, Николаевска, Херсонска, Одеска, Харковска, Киевска и Хмелнишка области.

От лидер в Европа до дъното: Украйна видя как Русия унищожи над половината ѝ производство на ток

Междувременно, руското военно министерство съобщи за 11 свалени дрона в Крим и още 8 в акваторията на Азовско море плюс 6 в Краснодарски край. Признание за щети няма.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес