Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия заплаши да спре окончателно опозиционния вестник "Новая газета"

28 юли 2022, 23:32 часа • 1440 прочитания

Руският медиен регулатор призова да бъдат анулирани лицензите за разпространение на уебсайта и хартиеното издание на независимия вестник "Новая газета", предаде АФП. Още в края на март в разгара на държавните репресии на медиите, които критикуват Русия в конфликта в Украйна, вестникът спря хартиеното си издание.

В акаунта си в Telegram редакцията на вестника посочва, че регулаторът Роскомнадзор е подал искане в съда за анулиране на лиценза на сайта www.novayagazeta.ru, което теоретично ще забрани публикациите на журналистите там. Сайтът предлага безплатен достъп до архивите на вестника, известен със своите задълбочени разследвания на корупцията на руските елити и сериозните нарушения на човешките права, особено в Чечня.

Роскомнадзор, цитиран от агенция ТАСС, също посочи, че е поискал отнемане на лиценза за разпространение на печатното издание на Новая газета на основание, че не е получила навреме "статута на редакцията".

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

В края на март "Новая газета", чийто главен редактор Дмитрий Муратов получи Нобелова награда за мир през 2021 г., реши да спре онлайн и печатното си издание поради държавните репресии. Властите го обвиниха, че е нарушил закона за организациите и лицата, определени като "чуждестранни агенти". Медиите са длъжни стриктно да посочват този статут при всяко споменаване на „чуждестранен агент“.

Според Новая газета именно поради предполагаеми нарушения на този закон Роскомнадзор е поискал анулирането на лиценза на сайта www.novayagazeta.ru. Миналия уикенд руските власти блокираха друг уебсайт, стартиран от "Новая газета" - "Новая Рассказ-Газета".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес