Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия твърди, че дронове атакували атомната централа в Курск

27 октомври 2023, 15:36 часа • 2675 прочитания

Три дрона са се опитали да атакуват Курската атомна електроцентрала вечерта на 26 октомври, твърди руската държавна компания за атомна енергия "Росатом".

"Това събитие не се отрази на работата на централата" и нямаше жертви или щети, се казва в изявление на "Росатом". Няма видеокадри или снимки, потвърждаващи информацията за нападението. Местният "Телеграм" канал "Курский Бомондъ" пише само, че ставало въпрос за три дрона, направени от пластмасови брикети, които били открити впоследствие. Всеки от тях тежал по 5 кг.

Системите за противовъздушна отбрана в Курска област са прехванали безпилотни самолети многократно през вечерта на 26 октомври, твърди руското Министерство на отбраната.

Атомната електроцентрала е разположена на около 70 км от границата с украинската Сумска област.

Още: Украински данни: Успешен удар по руско военно летище в Курск с 18 дрона (ВИДЕО)

АЕЦ Курск - предишни данни за руска провокация

През август украинският Национален център за съпротива съобщи, че Русия се готви да организира провокация в централата, включваща евакуация на част от местното население.

Руските власти редовно отправят твърдения за нападения с дронове в Курска област, за които Украйна невинаги поема отговорност. През септември обаче в украинските медии се появиха съобщения, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е използвала дрон, за да унищожи руска радарна система в областта.

Твърденията за нападение срещу Курската атомна електроцентрала идват няколко дни след като руски дронове удариха района около Хмелницката атомна електроцентрала в Западна Украйна, като повредиха сгради на територията на АЕЦ-а.

След нападението на 25 октомври президентът Зеленски заяви, че Украйна "не само ще се защитава", но и ще "отговори" на "терористичните атаки" на Русия срещу критичната инфраструктура.

Още: Украйна атакува мощно Русия с дронове по Белгород, Курск и Крим

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес