Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ще ползва завладените "Азовмаш" и "Азовелектростал" за военната си машина

24 октомври 2024, 13:23 часа • 996 прочитания

Пострадалите немалко при руските бомбардировки на Мариупол през 2022 година промишлени предприятия "Азовмаш" и "Азовелектростал" ще бъдат поети от руския държавен концерн "Ростех". Това каза като бъдещ план обявеният от руснаците за министър на промишлеността и търговията на т.нар. ДНР (Донецка народна република) Евгений Пономаренко, предаде един от рупорите на кремълската пропаганда ТАСС.

Още: След предупреждение от САЩ: Турция блокира износа на военни стоки за Русия

Решението означава, че откраднати от Русия украински промишлени мощности ще бъдат впрегнати в услуга на руската военна машина – "Азовмаш" е най-големият машиностроителен завод в Украйна, а "Азовелектростал" е крупен производител на стомана, коментира в дневния си анализ ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Пред ТАСС Пономаренко обясни, че крайните продукти на предприятията касаят железопътен транспорт, металургично и минно оборудване, цистерни за гориво и автовози. А т.нар. премиер на т.нар. ДНР Денис Пушилин вече каза, че ще се прави индустриална зона с предприятията с марка "Азов" в Мариупол.

Припомняме, че законният собственик на „Азовстал“ Ринат Ахметов вече съди Русия заради съсипването на бизнес собствеността му: Собственикът на "Азовстал" съди Русия на база подписано от Москва споразумение

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес