Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се възмути от твърдението, че е тровила американски дипломати

06 октомври 2016, 09:20 часа • 4013 прочитания

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков отрече истинността на твърденията, според които Москва седи зад умишленото упояване на двама американски дипломати в Санкт Петербург и изрази предположение, че те просто са се напили, съобщи CNN.

„Възмутени сме”, каза Рябков в изявление, публикувано на сайта на руското външно министерство, като добави, че обвинението е опит на Държавния департамент на САЩ да търси "отмъщение" за провала на преговорите между двете страни за справяне със ситуацията в Сирия.

Руското опровержение се появява 2 дни след като радио „Свободна Европа” публикува доклад, според който дипломатите – мъж и жена – са били упоени с т.нар. „наркотик за изнасилване” (вещество на базата на кетамин, рофинол и GHB, причиняващо загуба на съзнание, замайване, амнезия - бел. ред.), по време на среща на ООН по въпросите с корупцията през ноември миналата година. Според историята, един от дипломатите дори е бил лекуван в „Западна медицинска клиника”, което руснаците също отричат да е истина, пише БГНЕС.

„Проучване, проведено в Русия разкри, че в конкретния момент нито един американец не е търсил помощ в която и да било медицинска институция в Санкт Петербург”, обяви Рябков. „Ако те са се натряскали в бара на хотела, това си е само техен проблем”.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес