Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия призова за край на световния ред, доминиран от Запада

18 февруари 2017, 15:31 часа • 6226 прочитания

Русия призова да бъде сложен край на световния ред, доминиран от Запада.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва иска да създаде "прагматични" отношения със Съединените щати.

"Надявам се, че светът ще избере един демократичен световен ред – „постзападен", каза той по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, предаде AFP.

Лавров също така подчерта, че Москва иска да изгради отношения с Вашингтон, които са "практични, с взаимно уважение и признание за нашата отговорност за глобалната стабилност".

„Двете страни никога не са били в пряк конфликт“, каза той и дори призова за "общо пространство на добросъседски отношения от Ванкувър до Владивосток".

Конференцията, която ще продължи до 19 февруари, събра в Мюнхен над 30 световни лидери, 47 външни министри и 30 министъра на отбраната. Сред тях е американският вицепрезидент Майк Пенс и секретарят по вътрешна сигурност Джон Кели.

По-рано днес Пенс направи изявление, в което призова европейските членки на НАТО да отделят повече средства за Алианса. Освен САЩ само четири други държави изпълняват ангажимента да харчат 2% от БВП за отбрана, отбеляза той на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Тази година форумът се разглежда като първа възможност Вашингтон да заяви ясната си позиция по ключови външнополитически въпроси. Сред тях е и подобряването на отношенията с Русия, въпреки продължаващата криза в Украйна.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес