Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия ползва западни компоненти за типа ракета, поразила детската болница в Киев (ВИДЕО)

10 юли 2024, 10:37 часа • 2532 прочитания

Русия използва западни компоненти за типа ракета (Х-101), с която силите на диктатора Владимир Путин нанесоха удар по детската болница "Охматдит" в Киев на 8 юли, твърди Financial Times, позовавайки се на експерти и украински служители. Това е поредното свидетелство за успеха на Кремъл в заобикалянето на санкциите.

Още: Украинската прокуратура: Решението за атаката по "Охматдит" е взето от висшето ръководство на Русия

Х-101 е една от най-модерните крилати ракети на Русия и е от решаващо значение за ескалиращата кампания за въздушни удари в Украйна. Руската федерация произвежда близо 8 пъти повече Х-101, отколкото преди пълномащабната инвазия, и остава зависима от резервни части от западните страни, особено от САЩ, пише FT.

Още: Пугачова с остра реакция за атаката срещу детската болница. Украйна показа нови доказателства за руската съпричастност (СНИМКИ)

Западът косвено помага на Русия за "по-умни ракети"

Посочва се, че през 2021 г. Русия е произвела само 56 ракети Х-101, а през 2023 г. те вече са 420 - т.е. 7,5 пъти повече. Изчисленията са на Елена Белоусова, която е ръководител на отдела за изследване на санкциите в института KSE в Киев. По думите ѝ - западните технологии позволяват на Русия да създава тези "по-интелигентни" ракети, способни да пробиват противовъздушната отбрана на Украйна.

Още: Кървавият удар на Путин с детската болница в Киев: Как руските ракети стават по-успешни (ВИДЕО)

Х-101 бе заснета с камера секунда преди да удари онкологичната болница, въпреки че руската пропагандна машина обвини Украйна, твърдейки как украинска ракета от система за противовъздушна отбрана е отговорна за поражението.

Компоненти от кои компании ползва Москва за X-101?

Въпреки че санкциите отрязаха Русия от някои модерни компоненти, отбранителният сектор на Кремъл се насочи към микропроцесори и други модерни технологии, които не са предназначени за военна употреба. Преходът е видим в украински анализ на изстреляна през януари 2024 г. ракета X-101, разкриващ 16 компонента от електрониката във вътрешността на ракетата, които са от западни компании.

Два компонента са били произведени от STMicroelectronics - компания със седалище в Швейцария, а останалите - от американски производители на чипове, включително Texas Instruments, Analog Devices и Intel.

Анализ на руски документи показва, че през 2023 г. компании в Русия са се снабдявали с такива части, като са ги купували на свободния пазар и са ги внасяли през Китай, пише Financial Times. Всички продукти са предимно за гражданска употреба, а някои от тях са доста стари.

Още: По време на атаката в "Охматдит" 3 деца са били на операционната маса с отворен гръден кош (СНИМКИ)

Канцеларията на президента на Украйна стига до заключението, че Х-101 може да съдържа повече от 50 различни части, произведени в чужбина.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия уж не атакувала граждански обекти в Украйна, а удряла само "военна инфраструктура". Целият демократичен свят осъди зверството на Путин и подчинените му, което е поредното военно престъпление на кремълския режим.

Още: ООН: Атаката срещу болници е военно престъпление

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес