Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия напуска договора „Открито небе” на 18 декември

18 юни 2021, 18:36 часа • 1474 прочитания

Русия напуска изцяло договора „Открито небе” на 18 декември 2021 г., се казва в разпространено днес съобщение на външно министерство.

Страната е информирала всички държави-участници за решението си да излезе от договора шест месеца след изпращането на уведомлението.

В съответствие с установената процедура Москва е уведомила страните-депозитари Унгария и Канада, както и останалите участници чрез посолствата си в съответните държави.

От външно министерство отбелязват, че ситуацията с договора показва липсата на перспектива на опитите да се постигне едностранно предимство, като се игнорират интересите и загрижеността на Москва.

Подчертава се също, че намерението „техническото превъзходство” на Запада да позволи да бъде заобиколена Русия, също не се е оправдало.

Призовават се западните партньори да осъзнаят, че не могат да гарантират своята сигурност, ако не отчитат интересите по въпросите на сигурността на Русия и на нейните съюзници.

„Ние винаги ще намерим ефективен отговор. Но все пак е по-добре да работим заедно и конструктивно върху укрепването на европейската и глобалната сигурност, ползвайки се от опита на многогодишното ползотворно сътрудничество между държавите в рамките на договора „Открито небе”, подчертава външнополитическото ведомство.

Русия подчертава, че е направила всичко възможно договорът да се запази и че всяка отговорност за неговия разпад пада върху САЩ. Американците се обявяват активно за прозрачност във военната област, само ако разчитат чрез нея да получат някакви свои предимства, се казва още в изявлението.

Държавите-членки на НАТО изразиха съжаление за намерението на Русия да излезе от договора.

Според тях, договорът „Открито небе” дава възможност за прозрачност, сигурност и стабилност, както и за взаимно доверие в евроатлантическия регион.

В разпространената от НАТО позиция се казва, че Русия „в продължение на много година отказва да изпълни в пълна степен своите задължения по договора, включително въвеждайки неподходящи ограничения за полети над района на Калининград и близо до границата си с Грузия”.

Въпреки многобройните призиви, Русия не прояви конструктивност и не направи крачка в посока пълното спазване на договора, се казва още в изявлението.

НАТО остава ангажиран с контрола върху конвенционалните оръжия като ключов елемент на евроатлантическата сигурност. „Ние потвърждаваме пълния си ангажимент за намаляване на военния риск, предотвратяването на конфликти, изграждането на доверие и насърчаването по този начин на мира и сигурността”, се казва в документа.

Северноатлантическият алианс ще продължи да се стреми към конструктивни отношения с Русия, когато действията ѝ правят това възможно. Страните-членки призовават Москва да използва останалите шест месеца преди влизането в сила на оттеглянето си, за да преразгледа решението си и да се върне към пълното спазване на договора „Открито небе”.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес