Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия готви нови военни операции с ядрени оръжия, за да се "защити" от САЩ

02 март 2023, 16:18 часа • 3266 прочитания

В Русия подготвят нов тип военни операции с използване на ядрено оръжие, като твърдят, че това е за "защита от евентуална американска агресия". Информацията се появи в руското военно списание "Военна мисъл", издавано от Министерството на отбраната в Москва.

Според материала, чиито автори са заместник-командирът на Ракетните войски със стратегическо предназначение на руската армия Игор Фазлетдинов и полковникът в оставка Владимир Лумпов, "САЩ постепенно губят лидерската си позиция в света".

В духа на руската пропаганда те заявяват, че в резултат на това се засилва агресивността на военно-политическия им курс към Русия, тъй като "във Вашингтон смятат Москва за главен виновник за загубата на американското глобално господство", пише "Спутник".

В същото време авторите съобщават, че САЩ, изглежда, планирали да победят Русия под формата на "Стратегическа (глобална) операция в няколко региона".

В рамките на тази операция, се обяснява в публикацията, Пентагонът предвиждал да разгроми с конвенционален директен глобален удар поне 65-70% от стратегическите ядрени сили на Русия, да неутрализира останалите и активирани руски ядрени оръжия със система за противоракетна отбрана и впоследствие да нанесе едва ли не достатъчен за унищожаването на Русия ядрен удар.

Според авторите на статията руските военни експерти - като "основен инструмент и средство за противодействие на усилията за реализиране на агресивните планове на Пентагона" - обмислят бъдеща форма на стратегическо използване на въоръжените сили на Русия чрез многостранна стратегическа операция със сили за възпиране.

Всичко това се случва в период, в който руският диктатор Владимир Путин обяви, че страната му излиза от договора за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ - или Договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.

Това е единственото останало голямо споразумение между Русия и САЩ за контрол върху въоръженията. Той ограничава ядрените арсенали на всяка от двете страни до 800 пускови системи и 1550 бойни глави в оперативна готовност. Споразумението, подписано през 2010 г., също така предвижда Вашингтон и Москва да обменят информация за стратегическите си ядрени арсенали и да правят годишно до 18 посещения за проверка на място.

ОЩЕ: Замразяване на СТАРТ-3: Започва ли надпревара с ядрените оръжия?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес