Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия бомбардира Украйна с ракети, които Киев е предал на Москва през 90-те

04 август 2023, 14:24 часа • 17378 прочитания

Журналисти обявиха, че разполагат с доказателства, че Русия атакува Украйна с крилати ракети Kh-55, които официално са предадени от Киев на Москва през 1999 г. в рамките на споразумение. То включва точка, в която Украйна получава в замяна опрощаване на дългове за руски газ.

Това стана ясно от разследване на "Схеми" - проект на "Радио Свобода". Журналистите са получили текста на споразумението и списък със серийните номера на прехвърлените ракети. Сравнили са ги с номерата на Kh-55, които руската армия започва да използва срещу Украйна по време на пълномащабната инвазия на диктатора Владимир Путин.

"Схеми" разкри, че поне десетина ракети от списъка са били използвани от Руската федерация за нападение срещу украински градове. Някои от тях са били свалени от украинските сили за противовъздушна отбрана, други са поразили жилищни сгради.

Още: Русия бомбардира болница в Херсон и уби млад лекар (СНИМКИ)

Споразумението - бомбардировачи срещу руски газ

Журналистите откриват в архивите споразумение между кабинета на министрите на Украйна, оглавяван от Валерий Пустовойтенко, и руското правителство под ръководството на Владимир Путин, подписано в Ялта през 1999 г.

Според този документ Киев предоставя на Москва осем тежки бомбардировача Ту-160 и три Ту-95МС, както и 575 крилати ракети Kh-55. В замяна на това Русия компенсира стойността на оборудването с дълга на Украйна за руски газ в размер на 275 млн. гривни (приблизително 7,5 млн. щатски долара - бел. ред.).

Още: ВИДЕО: Първите минути след фаталния руски обстрел по Краматорск

Заедно със споразумението журналистите получават списък с всички серийни номера на прехвърлените ракети и ги сравняват с тези на Kh-55, които Русия изстреля по Украйна след началото на пълномащабната си инвазия през 2022 г.

Три такива ракети, които украинската противовъздушна отбрана свали през януари, май и април 2023 г. в град Киев и Киевска област, са в списъка на ракетите, предадени на Москва през 1999 г.

Друга Kh-55, която в края на 2022 г. удари жилищна сграда в столицата на Украйна и уби една жена, също е прехвърлена в Москва като част от споразумението. Друга ракета от списъка порази къща в Киевска област по време на войната и рани дете, предават "Радио Свобода" и "Украинска правда".

Още: Руски ракетен обстрел предизвика пожар в Харков (ВИДЕО)

Още няколко ракети са били идентифицирани от проекта "Схеми" с помощта на снимки със серийни номера на отломки, получени от източници от правоохранителните органи.

Общо журналистите са открили серийните номера на повече от десет ракети, които преди това са били предадени на Русия, за да бъдат изстреляни по територията на Украйна 23 години по-късно. Някои от тези свалени ракети сега са в Киевския научноизследователски институт за съдебна експертиза.

Още: Русия отвърна за удара в Таганрог: Срина висока жилищна сграда в Днипро (ВИДЕО)

Първоначално ракетата Kh-55 е създадена изключително като носител на ядрени бойни глави. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че "Русия изтощава украинската система за противовъздушна отбрана с ракети Kh-55, които не носят взривна бойна глава". Тези ракети са опасни заради кинетичната си енергия и взривяващите се остатъци от гориво.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес