Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РПЦ прекъсва връзка с Александрийския патриарх заради Украйна

27 декември 2019, 19:51 часа • 4978 прочитания

Руската православна църква (РПЦ) заяви, че е прекъснала връзки с патриарха на Александрия и цяла Африка Теодор II, след като призна новата независима православна църква на Украйна.

Светият синод на РПЦ реши на заседание, че е "невъзможно" да се споменава името на Теодор II в молитви и литургични процедури, се казва на сайта на православната църква.

Този ход дойде, след като през януари патриарх Вартоломей, най-висшата православна власт, представи официален указ, потвърждаващ създаването на независима украинска църква на нейния водач, финализирайки историческа раздяла с Руската православна църква. Москва в отговор прекъсна връзките с патриаршията в Истанбул. Декретът отвори пътя на православната църква на Украйна да бъде призната от други клонове на православието и други църкви.

Александрийският патриарх призна украинската църква по време на служба в Египет през ноември тази година, съобщи московската църква. В изявлението се казва, че църквата изпитва „дълбока скръб“ поради действията на Теодор, казвайки, че се е съюзил с „схизматици“.

При бившия президент Петро Порошенко Украйна настояваше за създаване на национална църква и по този начин да скъса вековните връзки с руското духовенство. Киевските власти заявиха, че тази стъпка е от съществено значение за справяне с руското вмешателство. Този ход настъпи на фона на нарастващото напрежение между Москва и Киев. Въпросът също изигра ключова роля в президентските избори в Украйна през март, като Порошенко направи независимостта от Руската православна църква ключов въпрос, когато планираше кандидатура за преизбиране. Гласоподавателите обаче решиха друго.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес