Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ройтерс: Опашката с чакащите танкери с руски петрол в Босфора все повече расте

08 декември 2022, 12:14 часа • 2489 прочитания

Петролните танкери, чакащи да преминат от Черно в Средиземно море през Босфора са се увеличили днес, 8 декември, с 5 до 16 броя, съобщава Reuters, позовавайки се на турска корабна агенция.

Преди ден западни и турски официални лица са започнали преговори за премахване на опашките от танкери, образувани след влизането в сила на ограниченията за износ на руски петрол, въведени от Г-7 и Европейския съюз на 5 декември.

Агенцията за корабоплаване Tribeca съобщи за пет нови танкера с дължина над 200 метра, които чакат на север от Босфора, за да преминат в Средиземно море. Девет кораба пък чакат транзит в обратната посока. Ройтерс отбелязва, че сега нито един петролен кораб не може да пресече контролната линия.

Г-7, Европейският съюз и Австралия се споразумяха да забранят на доставчици на транспортни услуги и на застрахователни компании да помагат за износа на руски петрол, освен ако той не се продава на принудително ниска цена, за да лишат Москва от приходи за войната й срещу Украйна, пише агенцията.

ОЩЕ: Кремъл: Таванът на цените на петрола няма да повлияе на спецоперацията ни в Украйна 

Освен това от началото на месеца Турция въведе отделна мярка за корабите: те трябва да предоставят застраховка, покриваща продължителността на транзита им през Босфора или при влизане в турски пристанища. В същото време от Министерството на финансите на САЩ увериха Турция, че ценовото ограничение се отнася само за руския петрол и не изисква допълнителни проверки на корабите, преминаващи през турски териториални води, се казва в доклада.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес