Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Роберт Кох“: Вирусът не си е отишъл

21 април 2020, 17:55 часа • 5268 прочитания

Няма никакъв повод за по-нататъшно отслабване на мерките, а броят на заболелите може да започне да се покачва, предупреди вицепрезидентът на института „Роберт Кох“ Ларс Шааде днес.

Въпреки намалелия брой на новозаразени, от института не виждат повод за по-нататъшно отслабване на ограничителните мерки, предаде "Тагесшау", цитирани от БГНЕС.

„Прези последната седмица успяхме да постигнем нещо“, каза Шааде, но предупреди, че ситуацията продължава да бъде сериозна. Той е категоричен, че не може да става дума за край на епидемията, тъй като случаите на заразяване може отново да започнат да се повишават.

„Вирусът не си е отишъл“, заяви вицепрезидентът на института.

Докато не бъде открита ваксина, трябва да се избягват нови случаи на заразяване. Дори и ако в Германия не бъдат регистрирани повече случаи, е напълно възможно вирусът да бъде внесен отново в страната отвън.

Вдигането на забраната за контактите при липса на новозаразени теоретично е възможно. В същото време, обаче, трябва да е налице готовност за повторното ѝ въвеждане. Сегашният подход за постепенно облекчаване на ограниченията е разумен компромис, смята Шааде.

През последните дни коефициентът на заразяване в Германия падна под единица, което означава, че всеки един заразен заразява по-малко от един човек. По този начин намалява и общият брой на новите инфекции.

По данни на института „Роберт Кох“, до момента в Германия са регистрирани 143 457 случая на заразяване с новия коронавирус. Най-малко 4 598 заразени със Sars-CoV-2 са починали. 95 200 са се преборили със заразата. Както и в други държави, експертите смятат, че има случаи, които просто не са били регистрирани.

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес