Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рим: Блокирането на украинските пристанища от Русия ще доведе до смъртта на милиони

08 юни 2022, 14:47 часа • 2771 прочитания

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо предупреди в сряда, че руската блокада на украинските пристанища възпрепятства износа на пшеница и може да доведе до смъртта на "милиони хора", съобщи Le Figaro.

„Следващите няколко седмици ще бъдат от решаващо значение. Очакваме ясни и конкретни сигнали от Русия, защото блокирането на износа на пшеница означава държане на заложници и осъждане на смърт на милиони деца, жени и мъже“, каза Луиджи Ди Майо.

Италианският министър говори в края на министерска конференция за продоволствената сигурност в средиземноморските страни, в която участваха също и Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO) и Германия, която в момента председателства Г-7.

Само преди дни Луиджи Ди Майо заяви в интервю за The Business Tribune, че блокирането на украинския износ на зърно от Русия ще провокира нови войни в Африка - континентът, който е най-силно зависим от това продоволствие. 

Външният министър на Ливан Абдала Бу Хабиб от своя страна каза, че нарастващите цени на горивата и други основни стоки изострят кризата в страната му. „Войната в Украйна трябва да приключи на всяка цена“, заяви той и добави, че ако това не е възможно, воюващите страни "трябва да бъдат притиснати да разрешат износа на зърнени култури и други основни продукти без никакво забавяне“. „Светът не може да продължи да бъде оставен на милостта на военните кризи в Европа или в други региони на света“, заключи ливанският дипломат.

Същевременно стана ясно, че Украйна няма да разминира пристанището в Одеса, за да позволи възобновяването на износа на зърно, тъй като се опасява, че руските сили ще се възползват от възможността да атакуват града, според говорителя на администрацията на Одеския регион Сергей Брачук. Ако Украйна разминира основното пристанище на страната, Русия „ще иска да атакува, тя мечтае да спусне десантчици с парашути“, каза той във видеосъобщение в Telegram. „Руският Черноморски флот ще се престори, че се оттегля към анексирания Крим. Но веднага щом освободим достъпа до пристанището на Одеса, руският флот ще бъде там“, каза той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес