Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

19 април 2024, 14:34 часа • 2853 прочитания

Полският министър-председател Доналд Туск призова полските фермери да спрат да блокират границата с Украйна.

Фермерите започнаха да блокират камиони на няколко гранични пункта през февруари в знак на протест срещу вноса на украински селскостопански продукти и "Зелената сделка" на Европейския съюз. Въпреки продължаващите преговори между Киев и Варшава, досега не е постигнато задоволително решение.

Още: Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Нови протести

На 18 април полските фермери временно подновиха блокадата на камиони на граничните пунктове Корчова-Краковец и Медика-Шехини.

Очаква се протестиращите да блокират камионите, пътуващи към Украйна през Корчова-Краковец, до сутринта на 20 април, а товарните автомобили, преминаващи през Медика-Шехини в двете посоки - до началото на 19 април.

"Войната се решава, не можем да пречим на Украйна"

Туск заяви, че Украйна се намира в "изключително трудна ситуация" след последните руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната. Според него полските власти не могат да допуснат блокиране на граничните пунктове, независимо от причината за протестите, съобщи Polskie Radio.

Още: Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Снимка: Getty Images

"Не можем по никакъв начин да навредим на Украйна в ситуация, в която се решава съдбата на войната", каза премиерът на Полша. "Разчитам на размисъл и отхвърляне на тази форма на протест".

Полското правителство е готово да предостави допълнителни форми на помощ на земеделските стопани, които са загубили част от доходите си, заяви Туск. Полските държавни служби ще работят за "разчистване на контролно-пропускателните пунктове", въпреки че премиерът не смята, че има нужда от преки принудителни мерки.

Продължаващата блокада доведе до влошаване на отношенията между Киев и Варшава. На няколко пъти протестиращите разсипваха украинско зърно, което предизвика възмущение в Украйна.

По-рано този месец Полша и Украйна създадоха Съвет за сътрудничество, който да се занимава с двустранните полско-украински отношения и да подпомага възстановяването на Украйна.

Още: Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес