Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Режимът на Путин почна да очерня женска инициатива за връщане на руските войници от Украйна (СНИМКИ)

26 януари 2024, 10:47 часа • 2928 прочитания

Руските власти изглежда са започнали акция по дискредитация на Мария Андреева – едно от лицата на инициативата "Път към дома", която настоява мобилизирани руски войници да бъдат върнати обратно в Русия и войната в Украйна да се води само от професионалната руска армия, а не да се използват наборници.

Очерняне

Прокремълският телеграм канал SHOT публикува материал как Андреева се замесила в "голям скандал", защото се срещала с "поддръжник на Навални и опозиционер с опит" в лицето на Никита Адишчев. Адишчев е руски режисьор и снима документален филм за "Път към дома". Освен това SHOT твърди, че съпругът на Андреева работи като военен санитар и не участва в преки военни действия.

Още: Дефицит на ракети Patriot и снаряди за Украйна, майки притискат Путин за руските войници (ВИДЕО)

Пред руския опозиционен телеграм канал SOTA Андреева е потвърдила, че е ходила при Адишчев и че показаните от SHOT кадри от охранителни камери за това съвпадат с времето, когато тя е била при документалиста. Достъп до кадри от охранителни камери в Русия може да има само ако определени служби го дадат – в случая милицията в Москва и московските местни власти.

SHOT е част от холдинга News Media и, подобно на другото му издание Mash, съществува основно благодарение на изтичане на информация от силите за сигурност, а освен това редовно публикува материали, поръчани от властите, предупреждава SOTA.

Пълен обзор на случая публикува и друг руски опозиционен телеграм канал – ASTRA:

Жени на руски войници към Путин: Дано се задавиш от кръвта, гори в Ада! (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес