Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Референдум в Казахстан

05 юни 2022, 07:20 часа • 5124 прочитания

В Казахстан започна референдума за конституционни промени, съобщи БГНЕС.

Гласуването ще приключи в 20:00 ч. (17:00 ч. московско време). Избирателните секции в пет региона - Западен Казахстан, Атирау, Актобе, Мангистау и Кизилорда - ще отварят и затварят с един час по-късно заради часовата разлика.

Към 7 ч. сутринта нур-султанско време (4 ч. Българско време) в 8 089 избирателни секции в 12 области е започнало гласуването, съобщи на брифинг заместник-председателят на Централната избирателна комисия на Казахстан Константин Петров.

"Гласуването започна и в 12 избирателни секции в представителствата на Казахстан в 10 чужди държави. В 36 избирателни секции <...> гласуването започна в 6 часа сутринта местно време", обясни той.

Петров припомни, че в Казахстан има общо 10 012 избирателни секции, включително 65 в представителствата в 52 държави.

Измененията са част от плана за политическа реформа, предложен от казахстанския президент Касъм-Жомарт Токаев. Те имат за цел да консолидират евентуалния преход от свръхпрезидентска форма на управление към президентска република с влиятелен парламент и отговорно правителство. За тази цел се намалява прекомерната концентрация на президентските правомощия. По-специално, участието на държавния глава в сформирането на горната камара на парламента е намалено, а влиянието му върху местните представителни и изпълнителни органи е ограничено.

Освен това има забрана за членство в политически партии за срока на председателството. Подобни изисквания ще се прилагат за председателите и членовете на ЦИК, преброителната комисия, областните ръководители и техните заместници. Измененията също така забраняват на близки роднини на държавния глава да заемат висши длъжности в държавни и квазидържавни структури.

Някои от измененията имат за цел да гарантират спазването на правата и свободите на гражданите, включително създаването на Конституционен съд, включването на статута на омбудсман в основния закон на страната и категоричната забрана на смъртното наказание. Освен това от актуализираната конституция ще бъдат премахнати позоваванията на статута, правомощията и привилегиите на първия президент на държавата.

Още: Казахстан - новата дилема и опасност пред Путин

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес