Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Редица страни призовават гражданите си да напуснат Русия

28 февруари 2022, 01:40 часа • 2304 прочитания

Съединените щати помолиха гражданите си в Русия да "обмислят" незабавното напускане на страната, тъй като търговските авиокомпании отмениха полети, а държавите затвориха въздушното си пространство в опит да затегнат мерките срещу Москва заради нахлуването в Украйна.

"Все по-голям брой авиокомпании отменят полети до и от Русия, а множество държави затвориха въздушното си пространство за руски авиокомпании", се казва в изявление на посолството на САЩ в Москва. То призова своите граждани "да обмислят незабавното напускане на Русия чрез все още наличните търговски възможности".

Посолството на САЩ обаче заяви, че Вашингтон не променя препоръките си за пътуване в Русия. През януари то въведе предупреждение от четвърто ниво "Не пътувайте" за Русия, тъй като напрежението около Украйна нарасна.

Подобна стъпка предприе и Дания. От външното министерство препоръчаха на датчаните да се въздържат от всякакви пътувания до Русия. Освен това туристите са призовани да се завърнат веднага, докато все още е възможно да отпътуват от Русия с търговски полети. 

Според датското външно министерство съществува риск Русия да наложи забрана на полетите до Европа. "Пътуването между в Европа и Русия може да бъде много трудно в близко бъдеще", заяви Министерството на външните работи в изявление, публикувано на уебсайта му, предава БГНЕС. От понеделник въздушното пространство на Дания ще бъде затворено за всички руски самолети.

По-рано днес Европейският съюз затвори въздушното си пространство за всички руски самолети. Канада и Великобритания също затвориха въздушното си пространство за самолети от Русия. Като ответна наказателна мярка Русия също затваря въздушното си пространство за различни европейски превозвачи. Руският превозвач "Аерофлот" заяви днес, че прекратява всички полети до Европа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес